בעלי עסק ומחזיקים בחשבון מודעות של פרסום במדיה החברתית? מעולה! המאמר הבא הוא במיוחד בשבילכם. שלא תגידו שלו הוזהרתם! במאמר הבא נביא בפניכם מקרה בוחן של מקרה שלצערי לא נגמר בסופו של דבר בטוב ובעלת העסק נאלצה לוותר על דף הפייסבוק העסקי שלה כולל חשבון המודעות וגם הפרופיל הפרטי שלה. בעלי עסקים וגם משווקים, זו הפעולה שאתם צריכים לעשות כבר אתמול, לא היום. אתמול. לקרוא עד הסוף, לגזור ולשמור!
מקרה שהיה כך היה: הגיעה אליי לייעוץ ללא עלות – בעלת עסק שלא נציין כמובן את שמה ועיסוקה בשל צנעת הפרט. אנו מביאים בפניכם את המקרה מתוך הצורך ללמוד ממנו ובכדי לדעת איך להתנהל מקצועית בתוך המדיה החברתית, הן כבנאדם פרטי והן כאדם מקצועי. למרות שמדובר בפעולה בסיסית שמשווק צריך לעשות ברגע שהוא מתחיל לעבוד בכל עסק חדש או קיים. חשוב להדגיש כי במקרה הזה, בעלת העסק לא שכרה את שירותיו של איש שיווק בדיגיטל אלא פעלה על דעת עצמה בלבד.
כשראתה בעלת העסק שהיא לא מצליחה לפתור את זה לבד, החליטה לפנות לבעל מקצוע ובדרך לא דרך – הגיעה אלינו.
ה7.10 והשפעותיו על המרחב הקיברנטי
אין ספק שזו תקופה מאתגרת גם במרחב הדיגיטל ששורץ בבוטים ופרופילים פיקטיביים שמטרתם עוינת את בעלי העסקים בישראל ואת הישראלים והיהודים בכלל. ואכן, תופעה ששוטפת את המדיה החברתית היא אותן הודעות פייק של פרופילים עוינים שמטרתם היא לגנוב לכם פרטי אשראי, זהות, לפרוץ לכם למחשב ולנעול בכופר, ועוד ועוד.
הודעות שאסור בשום פנים ואופן להקליק על הלינקים שמופיעים בהן. גם אם יש חשד הכי קל – אסור ללחוץ על שום לינק בשום פנים!!
אל תיתנו לחזרתיות לבלבל אתכם
חשוב להדגיש את העניין הזה כי לצערי אפילו החזרתיות של ההודעות משפיעה עלינו הגולשים – ולא אחת אני נתקל בשאלה מצד הלקוחות, על אף הדגש שנתתי להם שוב ושוב להתעלם מההודעות האלה ובכל מקרה לא ללחוץ על שום לינק – "מה לעשות עם ההודעה? האם להגיב? אולי זה כן אמיתי". כלומר, האופן שבו התוקפים שולחים כמה וכמה הודעות באופן תדיר ורצוף ומכמה מקורות (מסנג'ר, מייל), גרם לאותו אדם, בעל עסק, לחשוב שאולי כן יש דברים בגו.
אז לא! אין דברים בגו. אם יש לכם חשד הכי קל – אל תפתחו מיילים/הודעות חשודות. ובטח שאל תלחצו על לינקים בתוכם.
הודעות כמו:
"הגבלנו את חשבון המודעות שלך"
"הייתה בעיה בעיבוד התשלום שלך מכיוון שספק אמצעי התשלום שלך דורש ממך לאשר את החיוב, ולכן המודעות שלך הושהו"
" אזהרה אחרונה
צריך לאשר שהדף הזה שייך לך ושנמצא בשימוש רגיל (חשבון פייסבוק ואינסטגרם)"
" Your Account Will Be Deactivated
We have received multiple reports that your business account has violated the terms of service and community guidelines."
" מנהל דף יקר, קיבלנו דיווחים מרובים כי החשבון העסקי שלך פוגע בתנאי השימוש ובהנחיות הקהילה."
כמובן שהכול שקר וכזב ונועד להטעות אותנו על ידי שימוש זול במניפולציה רגשית שלאחר הסבר מרשים בנקודות מה "עשינו לא טוב" וכדי לתקן את זה יש ללחוץ על _____ לינק זדוני. שלא לדבר על האיום – אם לא תתקנו את התקלה תוך X שעות – החשבון ייפסק לצמיתות.
אין ספק שמי שלא מכיר יכול בתמימות ליפול בפח להודעות הכזב הזדוניות הללו ועל כן אנחנו רושמים את מאמר חשוב זה – שסך הכול מבקש מכם להפעיל שיקול דעת, היגיון ולהקדיש מחשבה לכל הודעה כזו שמקבלים ולא מהר להסיק מסקנות פזיזות ולא נכונות. בבחינת – לא הכול הוא "ראה וקדש".
עצירה לרגע ומחשבה של כמה שניות תגרום אפילו לאדם הכי תמים להבין שיש חוסר היגיון בהודעות האלה, החל מהשם של הפונה שלרוב מאופיין במילים כמו BOT, PAGE. גם בלינקים עצמם יש שגיאות וניתן לראות שהם אינם מגוף רשמי. התעמקות קצרה באותן כתובות זדוניות, עם הגיון בסיסי קל, יגרמו לכם להבין שמשהו בלינקים האלה לא מסתדר והם אינם שייכים לגופים ממוסדים כמו טיקטוק, פייסבוק, גוגל וכן הלאה.
נקודה נוספת – אל, בתכלית האיסור, תשלחו מיילים לאותם מלכודות דבש של הודעות הספאם הזדוניות. כי הרי זה יהיה המשך של הפעילות הזדונית של התוקף – "להוציא" אתכם מחוץ לפלטפורמה (כי שם הפרופילים הפיקטיביים נחסמים ונמחקים) ולהפיל אתכם בפח במייל עם שליחת הלינק הזדוני לשם ומשם כאמור, במידה ופתחתם את הלינק, הדרך לגניבת הפרטים (סיסמאות, זהות, אשראי וכן הלאה), היא קצרה.
מקרה שהיה כך היה וגם – זו הפעולה שתצטרכו לנקוט כבר מעכשיו
נחזור למקרה דנן, של אותה בעלת עסק שהגיעה אלינו לייעוץ על מנת לפתור את הבעיה שלה. במקרה שלה היא קיבלה שתי הודעות זדוניות בשני מקורות שונים, במוחה היא חיברה אחת לאחת ביניהן, וחשבה בליבה שיש קשר בין השניים ואם כך הם פני הדברים – דחופים, מיידיים, חשובים ודרמטיים – עליה לפעול מהר כפי שנכתב לה בהוראות הזדוניות ואכן כך עשתה. לימים שיבוא אחר כך היא ניסתה להתחבר לפרופיל הפרטי שלה ולא הצליחה. משכך גם לדף הפייסבוק לא הצליחה ובטח שלא לחשבון המודעות שלה. הפרופיל נעלם.
בשיחה איתה התחקינו אחר מקור הטעויות שלה והסברתי לה שמאחר ומדובר בפרופיל פרטי – לא ניתן לפנות לפייסבוק שכן הם לא מטפלים בבעיות מהסוג הזה. הם מטפלים אך ורק בכל מה שקשור לתחום העסקי (חשבון מודעות, ביזנס מנג'ר, דף עסקי וכן הלאה).
הצעתי לה שננסה לנכס את הדף העסקי לביזנס מנג'ר שברשותי ומשם נפנה למערכת של פייסבוק. ברור לי שאין לה אפשרות לאשר את הבקשה שלי בצד השני כי הפרופיל שלה לא נגיש כרגע. הוא גם לא קיים (מחיפוש שעשיתי בפייסבוק).
פנינו לנציג תמיכה טכנית וזה הסביר לנו שמבדיקה שערך אכן הפרופיל נפרץ ואיתם גם חשבון המודעות שנחסם אוטומטית בשל פעילות חשודה שפייסבוק זיהה והוציא חסימה גם לדף העסקי עם התראה למחיקה.
הנציג הציע להתחיל תהליך של הצהרה על פריצה לחשבונות פייסבוק ואינסטגרם באמצעות שני הלינקים הבאים:
https://www.facebook.com/hacked
https://www.instagram.com/hacked
וכאן הסתיימה העזרה מהצד שלנו וגם של הנציג כי מעבר לזה, בייחוד כשמדובר בפרופיל פרטי, אין להם איך לעזור.
מה שאנו ממליצים לכם, בעלי העסקים, לעשות הוא ראשית להגדיר בביזנס מנג'ר – מנהל שותף ברמה שלכם בנוסף אליכם. כלומר שיהיו שני בעלים לפורטפוליו העסקי שלכם. כך שבמקרה כמו הסיפור כאן, במידה ולאחד מכם נפרץ הפרופיל הפרטי, תוכלו להיכנס לפורטפוליו (ומשם לשאר הנכסים שלכם, בהנחה שגם שם הגדרתם בעלים/שותף/מנהל נוסף), ו"להציל" את הנכסים שלכם.
במקרה של בעלת העסק היא יכלה להציל את הביזנס מנג'ר שלה אבל לצערי לא בטוח שאת הפרופיל הפרטי (כמובן בהנחה שבוצע תהליך של הגנה באמצעות הלינקים למעלה). יכל להיות סיכוי קלוש להציל את הפרופיל הפרטי.
פעולה נוספת שהיא הכרחית לכל נכס שלכם – היא אימות דו שלבי. תעשו את זה ותהיו מוגנים ככל האפשר וכמובן – אל תלחצו ותפתחו הודעות חשודות.
בהצלחה מצוות אגרסיב מרקטינג